en  el  
Menu

Παράδοση

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούν πυλώνες στήριξης και εμψύχωσης της κοινωνίας μας, αναδεικνύοντας τα θετικά στοιχεία που θα επιτρέψουν στον καθένα να αντλήσει δύναμη και ελπίδα για το μέλλον. Εξάλλου η πολιτιστική ταυτότητα κάθε κοινωνίας βασίζεται και στην αθλητική της επάρκεια.

 

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Στην περιοχή της Σιθωνίας και υπό την αιγίδα του Δήμου Σιθωνίας πραγματοποιούνται οι ακόλουθες αθλητικές διοργανώσεις:

ΝΙΚΗΤΗ
ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να επισκεφθεί κανείς τη Σιθωνία. Κάθε Ιούλιο, εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια επαγγελματίες και ερασιτέχνες κολυμβητές από κάθε σημείο του πλανήτη, παίρνουν μέρος στην εκδήλωση και  βουτούν στον Τορωναίο κόλπο, από την ακτή της Καλλιθέας στην Κασσάνδρα και αφού κολυμπήσουν  26 χιλιόμετρα φθάνουν στην ακτή της Νικήτης, όπου τυγχάνουν θερμής υποδοχής. Τους κολυμβητές συνοδεύουν σκάφη με συνοδούς που τους εμψυχώνουν.  Ο Διεθνής Κολυμβητικός Διάπλους Τορωναίου κόλπου πλαισιώνεται από  πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις  και αποτελεί σημείο αναφοράς για την καλοκαιρινή Χαλκιδική. Την ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης έχουν η Εκπολιτιστική Εταιρία Νέων Νικήτης «Ο Σίθων» και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σιθωνίας υπό την αιγίδα του Δήμου Σιθωνίας.

ΝΙΚΗΤΗ
 ΣΙΘΩΝΕΙΑ
Μια από τις πλέον καταξιωμένες διεθνείς συναντήσεις στίβου, διοργανώνεται πάνω από 10 χρόνια κάθε καλοκαίρι στη Νικήτη  Σιθωνίας και δεν είναι άλλη από τα «Σιθώνεια». Αθλητές στίβου από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στον αγώνα που κάθε χρόνο πραγματοποιείται με ευθύνη του Γυμναστικού Συλλόγου Σιθωνίας και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης υπό την αιγίδα του Δήμου Σιθωνίας. Η Νικήτη άλλωστε είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Πρωταθλητή Σφυροβόλου Αλέξανδρου Παπαδημητρίου και τα  «Σιθώνεια» αποτελούν  ένα θεσμό προς τιμήν του. Δισκοβόλοι, σφυροβόλοι, σφαιροβόλοι, ακοντιστές, δρομείς και όχι μόνο συμμετέχουν στα  «Σιθώνεια» ενώ τα ρεκόρ που καταγράφουν προσμετρούνται επισήμως στις επιδόσεις τους. Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο επίσημο Καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ.

ΝΙΚΗΤΗ
ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΨΥΧΗΣ
Οι κολυμβητικοί αγώνες έχουν την τιμητική τους στη Σιθωνία. Στη μνήμη ενός αδικοχαμένου νεαρού δημότη  διοργανώνεται κάθε Οκτώβρη ο Αγώνας Ψυχής, σύμφωνα με τον οποίο κολυμβητές από την περιοχή, βουτούν στον Τορωναίο Κόλπο και διασχίζοντας απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων παράλληλα με την ακτή της Σιθωνίας καταλήγουν από τη Μεταμόρφωση στη Νικήτη. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης επιμελείται η Εκπολιτιστική Εταιρία Νέων Νικήτης «Ο ΣΙΘΩΝ».

 

ΟΡΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ & ΔΙΑΠΟΡΟΣ
ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΔΙΑΠΟΡΟΥ  ΝΗΣΟΥ
Μια νέα και πολλά υποσχόμενη  διοργάνωση είναι ο Περίπλους Διαπόρου νήσου. Το νησάκι Διάπορος, στον όρμο Παναγίας αποτελεί σπάνιας ομορφιάς τόπο και δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες που διαθέτουν σκάφη.  Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει κάθε Σεπτέμβρη εκδήλωση για τον κολυμβητικό περίπλου του νησιού.  Κολυμβητές από όλη την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού δίνουν το δικό τους ξεχωριστό «Παρών» σε μια εκδήλωση που στόχο έχει να ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό κολυμβητικό καλεντάρι.

 

ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙ
ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΕΙΑ
Ο στίβος γνωρίζει μεγάλες δόξες στη Σιθωνία. Με αφορμή τη διοργάνωση «Σιθώνεια», έχει θεσπιστεί συνάντηση ρίψεων και στο όμορφο και ορεινό Μεταγγίτσι. Σε μια περιοχή που μπορεί κανείς να απολαύσει ήρεμες διακοπές. Στα Μεταγγίτσεια συμμετέχουν μικροί αθλητές της ευρύτερης περιοχής από Γυμναστικούς Συλλόγους της Χαλκιδικής.

 

Ν.ΜΑΡΜΑΡΑΣ
ΠΕΡΑΣΜΑ ΔΡΑΓΟΥΝΤΕΛΙ
Μια πρωτότυπη φυσιολατρική εκδήλωση, που δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες περιπατητές, ποδηλάτες και ιππείς να διασχίσουν το πανέμορφο βουνό Δραγουντέλι της Σιθωνίας και να γνωρίσουν μοναδικές φυσικές ομορφιές ακολουθώντας τις 8 ειδικές διαδρομές, είναι το «Πέρασμα Δραγουντέλι». Κάθε Οκτώβριο, όταν η καλοκαιρινή ζέστη έχει υποχωρήσει και η φύση υποκλίνεται στη φθινοπωρινή αύρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παρθενών» του Ν. Μαρμαρά και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σιθωνίας, πάντα υπό την αιγίδα του Δήμου Σιθωνίας, διοργανώνουν αυτή την υπέροχη  εκδήλωση, στην οποία η συμμετοχή είναι ελεύθερη για  κάθε επισκέπτη. Η Σιθωνία που ολοτρόγυρα βρέχεται από δύο κόλπους, το Σιγγιτικό και τον Τορωναίο, διαθέτει και έναν πανέμορφο ορεινό όγκο, τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν συμμετέχοντας σ’ αυτή την εκδήλωση. Εξάλλου, στο Δραγουντέλι συναντά κανείς το μοναδικό στην Ελλάδα δέντρο ‘Ιταμος, το οποίο βρίσκεται στο βουνό εδώ και 2000 χρόνια και αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της φύσης. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, αφού ολοκληρώσουν την πορεία τους στις διαδρομές, συγκεντρώνονται στη λιθόκτιστη πλατεία του οικισμού   Παρθενών και παίρνουν μέρος σε μεγάλο λαϊκό γλέντι.

 

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ – ΛΑΪΚΑ ΠΑΝΥΓΗΡΙΑ

ΝΙΚΗΤΗ
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
Ιδιαίτερα σημαντική για τη Νικήτη είναι η γιορτή του πολιούχου της Αγίου Νικήτα. Κάθε χρόνο, στις 15 Σεπτεμβρίου, τελούνται θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώνονται από τοπικούς φορείς προς τιμήν του Πολιούχου. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τον πανηγυρικό εσπερινό την παραμονή της γιορτής ή την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ανήμερα και να πάρουν μέρος στο παραδοσιακό κουρμπάνι που ακολουθεί, πλαισιωμένο από λαϊκό γλέντι, στην πλατεία του παραδοσιακού οικισμού της Νικήτης.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Την δεύτερη μέρα του Πάσχα οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου τιμούν τον Άγιο Γεώργιο  στο παλιό εξωκκλήσι του Αγίου στην περιοχή Δημάνια. Μετά τη Λειτουργία, ετοιμάζονται μεζέδες και ποτά που συνοδεύονται από χορούς συνοδεία ζωντανής ορχήστρας.
Την Τρίτη του Πάσχα γίνεται η μεγάλη λιτανεία όλων των εικόνων του Αγίου Γεωργίου. Στη στάση που γίνεται στο εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Παπίδηλο, προσφέρονται κόκκινα αυγά, τυρί, ψωμί και κρασί για τους οδοιπόρους πιστούς που λιτανεύουν τα “Εικονίσματα” όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τη λιτανεία αυτή. Η παράδοση θέλει την αρχή αυτής εκδήλωσης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι πήγαιναν μέχρι τον Όρμο Παναγίας με τα πόδια και καθώς έσκυβαν να προσκυνήσουν τις εικόνες που ήταν αραδιασμένες στο πεζούλι των Αγίων Θεοδώρων, αντάλλασαν μυστικά τα σχέδιά τους για την Επανάσταση. Σήμερα η διαδρομή έχει μειωθεί και περιορίζεται περιμετρικά του χωριού.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνουν κάθε χρόνο  οι φορείς του Αγίου Νικολάου για να τιμήσουν  την Αγ. Παρασκευής στις 26 Ιουλίου. Το εκκλησάκι που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού πλημμυρίζει και κόσμο που παρακολουθεί τις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.  Κάθε βράδυ στην πλατεία στήνεται λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με τοπικές ή ξένες ορχήστρες. Το βράδυ της παραμονής οι πιστοί αγρυπνούν στον αυλόγυρο της εκκλησίας.

ΟΡΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ & ΝΙΚΗΤΗ
ΑΓΙOΣ ΘΕΟΔΩΡOΣ  ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΙΚΗΤΗ
Μια από τις αντιπροσωπευτικότερες πολιτιστικές  εκδηλώσεις στη Σιθωνία πραγματοποιείται  στη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων. Το πρώτο Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστοί στη γραφική τοποθεσία του Όρμου Παναγίας, πλάι στο κύμα, εκεί όπου βρίσκεται το εξωκκλήσι. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, οι πιστοί παίρνουν μέρος στο κουρμπάνι και στο γλέντι που προετοιμάζουν οι λεγόμενοι και «οικονομάδες». Παράλληλα διοργανώνεται αγώνας δρόμου για παιδιά και νέους της περιοχής.
Τον Άγιο Θεόδωρο τιμούν και στη Νικήτη, στο γραφικό εκκλησάκι που βρίσκεται πλάι στο λιμάνι της Νικήτης. Μετά τη Θεία Λειτουργία οι κάτοικοι της παραλίας της Νικήτης και ο Σύλλογος Γυναικών προσφέρουν παραδοσιακά εδέσματα και κουρμπάνι με θαλασσινά. Το πανηγύρι αποτελεί σημείο αναφοράς για τη θρησκευτική παράδοση της περιοχής.

 

Ν.ΜΑΡΜΑΡΑΣ
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ  Ν. ΜΑΡΜΑΡΑΣ
Ένα πολύ γνωστό θρησκευτικό και πολιτιστικό γεγονός του Ν. Μαρμαρά είναι η γιορτή της Αγίας Τριάδας. Σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα ο πολιτιστικός Σύλλογος Προικόννησος αναβιώνει έθιμα και παρουσιάζει τριήμερες  λαογραφικές εκδηλώσεις στην κεντρική προβλήτα, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία.

Ν.ΜΑΡΜΑΡΑΣ & ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ – ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΡΘΕΝΩΝ
Στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τις κρυφές ομορφιές της Σιθωνίας, κάθε χρόνο στις 27 Δεκεμβρίου τελείται με θρησκευτική κατάνυξη η Γιορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου. Οι πιστοί παρακολουθούν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την τοπική παράδοση μέσα από τις πολιτιστικές δράσεις που αναπτύσσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρθενών ,ειδικά με την ευκαιρία της γιορτής.

ΣΥΚΙΑ
ΑΛΟΓΟΔΡΟΜΙΕΣ  ΣΥΚΙΑ
Από την εποχή της Τουρκοκρατίας και με συμβολικό χαρακτήρα αναβιώνει κάθε χρόνο την Τρίτη ημέρα του Πάσχα η εκδήλωση των αλογοδρομιών στην παραλία της  παραδοσιακής Συκιάς. Αναβάτες από πολλά σημεία της χώρας, έρχονται με τα άλογά τους στη Συκιά και παίρνουν μέρος στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση. Τα άλογα συναγωνίζονται σε ταχύτητα και προσφέρουν στους χιλιάδες επισκέπτες ένα μοναδικό θέαμα. Όποιος επιθυμεί μπορεί να ανέβει σε άλογο και να φωτογραφηθεί, ενώ σημειώνεται ότι στην εκδήλωση τηρούνται αυστηροί κανόνες ασφαλείας. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκιάς «Τα Συκιωτάκια» υπό την αιγίδα του Δήμου Σιθωνίας.

ΣΥΚΙΑ
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΣΥΚΙΑ
Μια σημαντική θρησκευτική  εκδήλωση για τη Συκιά είναι η γιορτή της Αγίας Τριάδας, σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα, η Συκιά ζει τρεις ημέρες σε εορταστικό ρυθμό, έχοντας να παρουσιάσει πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερες θρησκευτικές που αντανακλούν την ιστορία και την παράδοση της περιοχής. Επισκέπτες από όλη τη Χαλκιδική πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις οι οποίες τελούνται με ιδιαίτερη θρησκευτική ευλάβεια.

ΣΥΚΙΑ
ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΣΥΚΙΑ
Η μνήμη του Αγίου Αθανασίου, πολιούχου της Συκιάς , τελείται με ξεχωριστή λαμπρότητα στην ομώνυμη περιοχή. Κάθε χρόνο στις 20 Ιανουαρίου στον Ιερό ναό Αγίου του  Αθανασίου, που αποτελεί βυζαντινό μνημείο ξεχωριστής αξίας, τελούνται λατρευτικές εκδηλώσεις που κορυφώνονται με τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας.

ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙ
ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙ
Μια από τις πλέον αντιπροσωπευτικές πανηγύρεις του Μεταγγιτσίου είναι η πανήγυρη του Αγίου Χριστοφόρου, προστάτη των οδηγών, στις 5 Ιουνίου. Ο άγιος Χριστόφορος τιμάται με λαμπρότητα στον όμορφο οικισμό Μεταγγιτσίου καθώς η μνήμη του συνοδεύεται από το θρύλο ότι ένας  στρατιώτης  του Μ. Αλεξάνδρου βρίσκεται θαμμένος  εκεί  όπου αργότερα έγινε η ανέγερση του εξωκκλησίου του Αγίου ανάμεσα σε δύο αιωνόβια δέντρα.

ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙ
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙ
Η μνήμη του Προφήτη Ηλία τιμάται με λαμπρότητα στο γραφικό Μεταγγίτσι του Δήμου Σιθωνίας, εκεί όπου δεσπόζει το εξωκκλήσι σε μια κατάφυτη πλαγιά. Πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεταγγιτσίου « Νέα Άσσα» πλαισιώνουν  τον εορτασμό.

 

ΣΑΡΤΗ
ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΑΡΤΗ
Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται με λαμπρότητα στη Σάρτη κάθε Δεκαπενταύγουστο. Εκεί όπου η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, φερμένη από την Αφησιά της Μ. Ασίας , λατρεύεται με κατάνυξη.  Στη Σάρτη η Ενορία και οι τοπικές Αρχές οργανώνουν την Ιερά πανήγυρη που αποτελεί σημαντικό λόγο για να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή.

ΣΑΡΤΗ
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρτης διοργανώνει κάθε χρόνο ποικίλες εκδηλώσεις κατά την πανήγυρη του Αγίου Γεωργίου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Σάρτη.