en  el  
Menu

Οινοτουρισμός

Η αμπελοκαλλιέργεια στη Σιθωνία έχει ρίζες που χάνονται στο μυθικό παρελθόν της. Συνδέεται στενά με τη ελληνική οινική παράδοση και συνεχίζει να ακμάζει εδώ και χιλιετηρίδες.
Οι πρώτοι σπόροι σταφυλιού που βρέθηκαν σε ανασκαφές ανάγονται στην προϊστορική εποχή ενώ από την κλασική περίοδο και έπειτα, οι αναφορές είναι συνεχείς. Ακόμα και ο Αριστοτέλης καλλιεργούσε τον προσωπικό του αμπελώνα ενώ το κρασί και ο Θεός Διόνυσος απεικονίζονταν στα νομίσματα και «βάφτιζαν» τα τοπωνύμια της περιοχής.
Τα κρασιά της Χαλκιδικής ήταν φημισμένα για την ποιότητά τους λόγω γεωγραφικής και κλιματικής ιδιαιτερότητας και οι αμπελώνες κάλυπταν μεγάλες εκτάσεις στην ενδοχώρα και στις τρείς χερσονήσους της. Ακόμα και το ακρωτήριο του Αγίου Όρους ονομαζόταν Άμπελος ενώ ο Μένδιος οίνος της Κασσάνδρας ήταν διάσημος σε όλο την αρχαιότητα.


Συνεχίζοντας αυτή τη μεγάλη παράδοση, δημιουργήθηκαν οι Δρόμοι του Κρασιού ως μια πρόταση για τον επισκέπτη να διασχίσει και να γνωρίσει τον κόσμο της οινοκαλλιέργειας. Επισκέψεις σε αμπελώνες και οινοποιεία, σεμινάρια, γευστικές δοκιμές κρασιών και συμμετοχή στον τρύγο είναι μερικά από τα σημεία μιας επιλεγμένης διαδρομής που γοητεύει τους λάτρεις του οινοτουρισμού.
Ο αμπελώνες της Σιθωνίας παράγουν μερικές από τις εκλεκτότερες ποικιλίες κρασιών με διεθνή φήμη και αποτελούν τμήμα των Δρόμων του Κρασιού της Χαλκιδικής. Η περιοχή διαθέτει τον μεγαλύτερο βιολογικό αμπελώνα στην Ελλάδα με 28 εκλεκτές ποικιλίες, 18 ετικέτες και διεθνείς βραβεύσεις που υπερβαίνουν τις 70!


Επιλέξτε ένα από τα προγράμματα ξενάγησης και γευσιγνωσίας και μυηθείτε σε μια παράδοση που απόσταξε και συμπύκνωσε έναν ολόκληρο πολιτισμό σε ένα μεθυστικό ποτήρι. Στην υγειά σας!