Καταδυτικός
Η Σιθωνία έχει από τους ομορφότερους βυθούς της Ελλάδος.
Στη Σιθωνία οι πιστοποιημένοι δύτες μπορούν να καταδυθούν σε δεκάδες πολύ όμορφα καταδυτικά σημεία. Υπάρχουν καταδυτικά σημεία για όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και εμπειρίας των δυτών, από αρχάριους δύτες έως και πολύ έμπειρους δύτες τεχνικής κατάδυσης.
Για όσους δεν γνωρίζουν να καταδύονται, μπορούν να παρακολουθήσουν είτε ένα πρόγραμμα εμπειρίας στην κατάδυση είτε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης. Τέτοιου είδους προγράμματα έχουν διάρκεια από λίγες μόνο ώρες έως λίγες ημέρες και μπορούν να πραγματοποιηθούν παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.
Η μεγάλη παράδοση της Σιθωνίας στον καταδυτικό τουρισμό ξεκινά το 1975 όταν ο διάσημος Γάλλος εξερευνητής Ζακ-Υβ Κουστώ με το γνωστό πλοίο «Καλυψώ» έρχεται στη Χαλκιδική για την ταινία του «Αναζήτηση της Ατλαντίδας». Δέκα χρόνια αργότερα στο Καλαμίτσι της Σιθωνίας ξεκινά το πρώτο καταδυτικό κέντρο στη Βόρειο Ελλάδα και ο συναρπαστικός κόσμος του βυθού ανεβαίνει στην επιφάνεια: γίνεται προσιτός και επισκέψιμος. Μυστηριώδη θαλάσσια μονοπάτια, αμμώδης βυθός και απότομοι γκρεμοί, κρυστάλλινα νερά και σκοτεινές υποβρύχιες σπηλιές, ύφαλοι, ναυάγια, αρχαία λιμάνια και βυθισμένες πόλεις δημιουργούν ένα συγκλονιστικό υποθαλάσσιο ψηφιδωτό που έλκει εδώ και τριάντα χρόνια χιλιάδες λάτρεις των καταδύσεων.
Τα νερά στα κυριότερα σημεία κατάδυσης είναι ζεστά χωρίς ρεύματα και παλίρροιες, ιδανικά για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα εμπειρίας. Βουτήξτε στο απέραντο γαλάζιο και ένας ολόκληρος κόσμος θα αποκαλυφθεί μπροστά στα μάτια σας: καχύποπτοι ροφοί, 10κιλα μυλοκόπια, στείρες, σφυρίδες, αστακοί και κοπάδια από πολύχρωμα μικρόψαρα κυκλοφορούν ανάμεσα σε κοράλλια, ανεμώνες και γοργονίες. Αχανή λιβάδια σπαρμένα με φύκια απλώνονται στο βυθό και σταματούν απότομα μπροστά σε βραχώδεις ορθοπλαγιές, κάθετους μονόλιθους και φαράγγια που χάνονται στην άβυσσο.
Με τη γαλήνη του απέραντου γαλάζιου, τη μεγάλη ορατότητα και το αίσθημα της έλλειψης βαρύτητας λόγω «αβαρούς πλεύσης», η κατάδυση μοιάζει αναπάντεχα με τον περίπατο των αστροναυτών στο διάστημα.
Καταδύσεις πραγματοποιούνται σε δεκάδες σημεία της Σιθωνίας όπως και στα τέσσερα καταδυτικά μονοπάτια που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου Σιθωνίας. Η πρωτοπόρα αυτή δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με ένα πλήθος επιστημόνων και δυτών που κατέγραψαν θαλάσσιους οργανισμούς, σηματοδότησαν τη διαδρομή και εξασφάλισαν ένα ασφαλές καταδυτικό περίπατο προσιτό ακόμα και σε αρχάριους χωρίς ιδιαίτερα όργανα πλοήγησης.
Δημοφιλείς προορισμοί είναι:
Το νησάκι Κέλυφος, 3 μίλια ανοιχτά του Νέου Μαρμαρά με περισσότερα από 10 σημεία κατάδυσης. Μέχρι την άμμο του βυθού στα 110 μέτρα βάθος, οι βραχώδεις πλευρές του σχηματίζουν ένα ανεπανάληπτο ανάγλυφο κάτω από το νερό με γκρεμούς, σπηλιές και ιλιγγιώδεις ορθοπλαγιές.
Το ναυάγιο τουρκικού εμπορικού πλοίου που Βρίσκεται στο Καλαμίτσι, βυθισμένο το 1910 σε βάθος κυμαινόμενο μεταξύ 10 και 20 μέτρων. Εκατό χρόνια μετά, έχει μεταμορφωθεί σε έναν καταπληκτικό τεχνητό ύφαλο με πλούσια βλάστηση και έντονη υποβρύχια ζωή.
Το υποθαλάσσιο σπήλαιο Έρικα, 4 μίλια ανατολικά από το Πόρτο Κουφό. Η εντυπωσιακή είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται στα 12 μέτρα βάθος, έχει 60 μέτρα μήκος και 10 πλάτος. Έξω από το σπήλιο υπάρχει ιδιαίτερο όμορφος βυθός με μέγιστο βάθος και περισσότερο από 40 μέτρα. Έχει πλούσια χλωρίδα και αποτελεί ιδανικό καταφύγιο αναπαραγωγής για αστακούς και καραβίδες.
Υπάρχουν τουλάχιστον 50 καταδυτικά σημεία στη Σιθωνία γνωστά και καταγεγραμμένα ως κορυφαία καταδυτικά σημεία με υπέροχο βυθό, μαλακά κοράλια (γοργόνιες), υπερπλούσια μικροζωή, τα οποία απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και εμπειρία δυτών, από το επίπεδο του Open Water Diver, του Deep Diver αλλά και του Tec Diver. Σε κάποια σημεία από αυτά μπορεί να γίνει κατάδυση από την ακτή ενώ στα περισσότερα και καλύτερα απαιτείται σκάφος μεταφοράς των δυτών, το οποίο παρέχεται από τα καταδυτικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Σιθωνίας.