en  el  
Menu

Συνταγές

Αχινοί γεμιστοί με ρύζι

food1
Υλικά
•    20-30 αχινοί
•    1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
•    1 ½ φλιτζάνι ρύζι
•    1 κ.σ. πελτέ
•    1 κ.γ. αλάτι
•    1 κρεμμύδι ξερό και 2-3 φρέσκα
•    Λίγες σταφίδες
•    Λίγο άνηθο
•    1 ½ με 2 ποτήρια νερό

Εκτέλεση
Βάζουμε τους αχινούς σε ένα καλάθι και τους κουνάμε μέχρι να σπάσουν τ’ αγκάθια. Μετά τους ξύνουμε σε μια πέτρα ή με ένα μαχαίρι για να καθαρίσουν καλά. Με ένα μαχαιράκι βγάζουμε τους αφαλούς, αδειάζουμε το ζουμί και το κρατάμε. Αφαιρούμε όλο το περιεχόμενο εκτός από τα κόκκινα αυγά. Σε τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το λάδι, ρίχνουμε το ρύζι, τις σταφίδες και τον άνηθο. Ρίχνουμε και το νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να φουσκώσει λίγο το ρύζι και αφού κρυώσει το μίγμα, γεμίζουμε με ένα κουταλάκι τους αχινούς. Βάζουμε τους αχινούς σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο. Ρίχνουμε 1 φλιτζανάκι νερό, σκεπάζουμε και τους αφήνουμε να βράσουν για 10 με 15 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε το νερό των αχινών, θα ρίξουμε στο ρύζι ελάχιστο αλάτι.

food3




Κατσικάκι στη λαδόκολλα
Υλικά
•    1 μπούτι 1½ με 2 κιλά
•    1 ½   λεμόνι
•     2-3 σκελίδες σκόρδο
•    2 κ.σ. αλάτι
•    Πιπέρι μαύρο σε κόκκους
•    1 φλιτζάνι βούτυρο
•    1 μεγάλη λαδόκολλα

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πολύ καλά το κρέας, το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Το περνάμε με το μισό λεμόνι και το αλατίζουμε. Ανοίγουμε τρύπες με ένα μυτερό μαχαίρι και βάζουμε μέσα 2-3 κόκκους πιπέρι και ένα κομματάκι σκόρδο. Αλείφουμε το κρέας με το βούτυρο. Το τυλίγουμε πολύ καλά στη λαδόκολλα και τη βρέχουμε με λίγο νερό. Τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε 2 με 2 ½ ώρες στους 180ο βαθμούς.





Γλυκό του κουταλιού: Δαμάσκηνο μαύρο
????????????????????????????????????
Υλικά
•    45 δαμάσκηνα
•    1 κιλό ζάχαρη
•    1 ποτήρι νερό
•    ¼ κ.γ. ξινό

Εκτέλεση
Πλένουμε τα δαμάσκηνα, αφαιρούμε το κουκούτσι, τα βάζουμε λεκάνη και τα σκεπάζουμε με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να μείνουν μια νύχτα. Τα πρωί τα ρίχνουμε με το νερό στην κατσαρόλα και τα βράζουμε μέχρι να «δέσει» το σιρόπι. Προς το τέλος ρίχνουμε και το ξινό λιωμένο σε ½ φλιτζανάκι νερό. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσουν, τα βάζουμε σε βάζα.