Φαγητό
Στη Σιθωνία, το πολύχρωμο ψηφιδωτό της φύσης με τόσα αρώματα και χρώματα να συνδυάζονται μοναδικά, συνεχίζεται και στο τραπέζι. Ψάρια, όστρακα και μαλάκια από την πιο πλούσια θάλασσα της Ελλάδας. Κρέας από πιστοποιημένες τοπικές φάρμες. Χόρτα και αρωματικά φυτά από παρθένα δάση και απάτητα βουνά. Το διεθνούς φήμης λάδι της περιοχής γίνεται η πρώτη ύλη για ονειρικά πιάτα που ικανοποιούν κάθε βαλάντιο και απαίτηση.
Στη Νικήτη ουζερί , μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και gourmet εστιατόρια παρατάσσονται στην παραλία και «μαγνητίζουν» με τις θεσπέσιες μυρωδιές και τα εκλεκτά εδέσματα. Δοκιμάστε φρέσκο ψάρι, θαλασσινούς μεζέδες και σαλάτες-έκπληξη ή κατευθυνθείτε στο παραδοσιακό χωριό και απολαύστε κάτω απ’ τα πλατάνια ποικιλίες κρεατικών με εκλεκτό κρασί. Στο Νέο Μαρμαρά οι ταβέρνες αγγίζουν τη θάλασσα και σερβίρουν πιάτα με κρέας ή ψάρι σε μοναδικούς συνδυασμούς παραδοσιακού και μοντέρνου. Στον παραδοσιακό οικισμό Παρθενώνα απολαύστε ντόπια κρέατα με πανοραμική θέα στη θάλασσα ενώ στο Πόρτο Κουφό, το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου, οι θαλασσινές λιχουδιές έρχονται κατευθείαν από τα καΐκια στο πιάτο σας! Στη Σάρτη ο γευστικός παράδεισος συνεχίζεται στα γραφικά σοκάκια και την παραλία με τις ταβέρνες στη σειρά και τους ουζομεζέδες να πρωταγωνιστούν. Στους κολπίσκους της Συκιάς δοκιμάστε λιαστό χταπόδι, ολόφρεσκα άγρια μύδια και κριταμοσαλάτα και μην ξεχάσετε να γευθείτε ντόπιο μοσχάρι και κατσικάκι που κάνει θραύση στους μυημένους! Στη Βουρβουρού και τον Όρμο Παναγίας πηγαινοέρχονται καθημερινά τα ψαράδικα που αλιεύουν πλούσιες ποικιλίες θαλασσινών από τον κόλπο του Αγίου Όρους σχηματίζοντας μεγάλες ουρές τόσο στα ιχθυοπωλεία όσο και στις ψαροταβέρνες! Στον Άγιο Νικόλαο η μεσογειακή κουζίνα έχει την τιμητική της με παραδοσιακές σπεσιαλιτέ ενώ στο ορεινό χωριό Μεταγγίτσι μαζεύονται οι καλοφαγάδες για τα περίφημα κρεατικά του, το ντόπιο κρασί αλλά και τις καραβίδες σαγανάκι έκπληξη!
Η θαλασσινή και αγροτική κουζίνα της Σιθωνίας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της παράδοσης της περιοχής. Οι άνθρωποί της, απ’ το ένα άκρο της χερσονήσου ως το άλλο, επηρεασμένοι από το φυσικό περιβάλλον δημιούργησαν τη δική τους τοπική κουζίνα.
Η κουζίνα της Σιθωνίας είναι νοτισμένη με την αλμύρα της θάλασσας και ανεμοδαρμένη με το αεράκι του Νταγουντέλη. Ελευθέρας βοσκής ζώα, πελαγίσια θαλασσινά και ντόπια λαχανικά από τους κήπους των παραγωγών μας συμπληρώνουν την γεμάτη αυθεντικότητα κουζίνα της Σιθωνίας.
Κάθε χωριό έχει και τη δική του γαστρονομική κουλτούρα, με γεύσεις μοναδικές και ξεχωριστές που μοντέρνοι και παραδοσιακοί μάγειρες τα μαγειρεύουν σε εστιατόρια και ταβέρνες. Ανακαλύψτε την!